wtorek, 3 lipca 2012

Mało skomplikowane czyli małosolne

Przepis banalnie prosty a ogórki małosolne przepyszne więc do dzieła!


Składniki:
1kg ogórków gruntowych ( dobrze wybrać małe)
3 łyżki gruboziarnistej soli morskiej 
kawałek korzenia chrzanu
trochę kopru 
liść chrzanu- czyli wszystkie te dodatki które można 
w gotowych pęczkach kupić na bazarku :))
3-4 ząbki czosnku
woda
słój lub naczynie kamionkowe

W dzisiejszym przepisie gościnnie wystąpiła  tradycyjna, japońska szczoteczka do mycia warzyw- TawashiSzczoteczka zbudowana jest tylko z dwóch materiałów: stalowego drutu oraz włókna kokosowego. Podobno jest niezwykle wytrzymała. Wieść niesie, że tej samej szczoteczki można używać przez 20 lat!

Ogórki dokładnie myjemy pomagając sobie szczoteczką. Na dnie słoja układamy część liści kopru, chrzanu i 2 zmiażdżone ale nie obrane ząbki czosnku. Podobnie jak w przypadku zakwasu na barszcz polecam dodawać czosnek wraz z łupinami co moim zdaniem gwarantuje głębszy i bogatszy smak. Następnie układamy warstwami ogórki, każdą warstwę przekładając dodatkami. Na koniec całość zalewamy gorącą woda z solą ( proporcje jedna łyżka soli na 1l wody). Słój przykrywamy płócienną szmatką i ćwiczymy silną wolę czekając dwa dni ;-))