250g zielonej soczewicy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chilli
jedno świeże chilli
kawałek imbiru
6 ząbków czosnku
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ghee
Soczewicę płuczemy i namaczamy jakieś 15 min razem z połową zmielonego czosnku. Drugą połowę czosnku miksujemy ze świeżym chilli. Zaczynamy gotować soczewicę, w tym samym czasie na ghee ( ewentualnie może być oliwa) podsmażamy gorczycę, kiedy zacznie strzelać dodajemy kurkumę,chilli, posiekany imbir oraz czosnek zmiksowany z chilli. Tak powstaje masala. Przypalona masala to rzecz paskudna, lepiej więc uważać.
Masalę dodajemy do soczewicy i gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec wszystko możemy zmiksować. Podajemy z ryżem , czapati albo czymkolwiek innym.
Smacznego.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz