Przepis banalnie prosty a ogórki małosolne przepyszne więc do dzieła!
Składniki:
1kg ogórków gruntowych ( dobrze wybrać małe)
3 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
kawałek korzenia chrzanu
trochę kopru
liść chrzanu- czyli wszystkie te dodatki które można
w gotowych pęczkach kupić na bazarku :))
3-4 ząbki czosnku
woda
słój lub naczynie kamionkowe
Składniki:
1kg ogórków gruntowych ( dobrze wybrać małe)
3 łyżki gruboziarnistej soli morskiej
kawałek korzenia chrzanu
trochę kopru
liść chrzanu- czyli wszystkie te dodatki które można
w gotowych pęczkach kupić na bazarku :))
3-4 ząbki czosnku
woda
słój lub naczynie kamionkowe
W dzisiejszym przepisie gościnnie wystąpiła tradycyjna, japońska szczoteczka do mycia warzyw- Tawashi. Szczoteczka zbudowana jest tylko z dwóch materiałów: stalowego drutu oraz włókna kokosowego. Podobno jest niezwykle wytrzymała. Wieść niesie, że tej samej szczoteczki można używać przez 20 lat!
Ogórki dokładnie myjemy pomagając sobie szczoteczką. Na dnie słoja układamy część liści kopru, chrzanu i 2 zmiażdżone ale nie obrane ząbki czosnku. Podobnie jak w przypadku zakwasu na barszcz polecam dodawać czosnek wraz z łupinami co moim zdaniem gwarantuje głębszy i bogatszy smak. Następnie układamy warstwami ogórki, każdą warstwę przekładając dodatkami. Na koniec całość zalewamy gorącą woda z solą ( proporcje jedna łyżka soli na 1l wody). Słój przykrywamy płócienną szmatką i ćwiczymy silną wolę czekając dwa dni ;-))
I tak mi nigdy nie wychodzą...
OdpowiedzUsuńNatomiast świetliki jeszcze w zeszłą sobotę były, na wieś trzeba moja pani. W mieście w chyba życiu żadnego nie widziałam, chyba że szarpitrudy w krk, to paru siedzi po knajpach ;)
ja ostatnio 2000km po polskich wsiach zjechałam i żadnego nie widziałam :((((
Usuńzrobię sobie takie dobawiacze :)
OdpowiedzUsuńTen komentarz został usunięty przez autora.
OdpowiedzUsuń