Raz na jakiś czas, niezależnie od sezonu, dopada mnie potrzeba zjedzenia świeżego pomidora i ogórka. Tym razem postanowiłam zaspokoić ją
pod postacią tajemniczo brzmiącego tebouleh.
Składniki:
szklanka kaszy kuskus ( jeśli nie jemy pszenicy można zastąpić kuskus kaszą jaglaną)
dwa pomidory
jeden ogórek
dwa pęczki pietruszki
cytryna
oliwa
świeża mięta lub kolędra jeśli mamy ( tym razem nie miałam)
Ponieważ tabouleh to danie kuchni arabskiej zaczynamy od http://www.youtube.com/watch?v=-N4hRGk5ZK8&feature=related
następnie zalewamy kuskus wrzątkiem jakieś 0,5 cm powyżej linii kaszy
( można dodać łyżkę masła). Kuskus zostawiamy w spokoju
na jakieś 5 min, kroimy pomidora i ogórka, skubiemy i siekamy
pietruszkę (wzdychając tęskno do mięty lub kolendry) .
Kiedy kuskus jest gotowy mieszamy wszystko, skrapiamy sokiem
z cytryny i polewamy oliwą. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
pod postacią tajemniczo brzmiącego tebouleh.
Składniki:
szklanka kaszy kuskus ( jeśli nie jemy pszenicy można zastąpić kuskus kaszą jaglaną)
dwa pomidory
jeden ogórek
dwa pęczki pietruszki
cytryna
oliwa
świeża mięta lub kolędra jeśli mamy ( tym razem nie miałam)
Ponieważ tabouleh to danie kuchni arabskiej zaczynamy od http://www.youtube.com/watch?v=-N4hRGk5ZK8&feature=related
następnie zalewamy kuskus wrzątkiem jakieś 0,5 cm powyżej linii kaszy
( można dodać łyżkę masła). Kuskus zostawiamy w spokoju
na jakieś 5 min, kroimy pomidora i ogórka, skubiemy i siekamy
pietruszkę (wzdychając tęskno do mięty lub kolendry) .
Kiedy kuskus jest gotowy mieszamy wszystko, skrapiamy sokiem
z cytryny i polewamy oliwą. Doprawiamy solą i czarnym pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz