piątek, 29 czerwca 2012

Warzywa z kosmosu czyli patisony

Będąc ostatnio na targu zupełnie nie mogłam im się oprzeć. Młode patisony.
Piękny kolor, delikatna skórka i ten absolutnie nieziemski kształt.
Zawsze mam wrażenie , że patisony i brokuły to przybysze z innego świata.
Jest w tym poniekąd trochę racji albowiem patisony przybyły do nas onegdaj
z nowego świata :))

Składniki:
młode patisony
pomidory
czosnek
ziarna słonecznika
oliwa

Nigdy wcześniej nie przyrządzałam patisonów, zdecydowałam się więc na bardzo prosty przepis. Danie to spełnia ponadto kilka istotnych dla mnie kryteriów:
jest smaczne, zdrowe, wegańskie, zgodne z dietą przeciw candidową, łatwe i szybkie w przyrządzeniu a do tego tanie i sezonowe.

W patisonach najbardziej fascynujący jest ich kształt dlatego nie warto ich kroić
w kostkę. Proponuję kroić w plastry, wszerz lub wzdłuż. Na podgrzaną oliwę wrzucamy rozgnieciony czosnek i chwilę podsmażamy. Dodajemy patisony i grubo pokrojone pomidory (pomidory można wcześniej sparzyć i obrać ze skórki ja jednak tego nie robię), dusimy. Na koniec dodajemy prażone ziarna słonecznika .

2 komentarze: