Jesień to koniecznie powidła a chamuła to właściwie płynne powidła...;-))
Przepyszna, słodko- kwaśna, zupa śliwkowa babci Józefy Kottowej.
Przepyszna, słodko- kwaśna, zupa śliwkowa babci Józefy Kottowej.
Składniki:
1,5 kg śliwek ( węgierki, lubaszki, etc.)
2 litry wody
śmietana ( normalna jeśli ktoś używa lub np ryżowa)
ziemniaki
sól
Śliwki zalać wodą i gotować na małym ogniu tak długo, aż się rozpadną ( oddzielą się pestki). przecedzić przez sito, aby pozbyć się pestek, ewentualnie przetrzeć, by uzyskać pożądaną konsystencję zupy-kremu. Posolić i posłodzić do smaku- zupa powinna być słono-słodko-kwaśna. doprawić śmietaną żeby uzyskała piękny jasnofioletowy kolor. Oddzielnie podawać do niej tłuczone ziemniaki okraszone kwaśną śmietaną.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz