Nie polecam używania skórki ze zwykłych pomarańczy jednak jeśli mamy pewność , że są ekologiczne i niepryskane to wyrzucenie skórki to czysty grzech.
Składniki:
skórka z ekologicznych pomarańczy w ilości dowolnej
cukier biały lub brązowy w ilości według uznania
woda w ilości na oko
Pomarańcze zjadamy, skórkę kroimy na kawałki wielkości dowolnej. Nie usuwamy białego "czegoś". Wrzucamy skórki do naczynia i zalewamy wrzątkiem. Kiedy woda ostygnie odcedzamy i powtarzamy znowu. I tak trzy, cztery razy. Po ostatnim odcedzeniu wrzucamy skórki do garnka , zasypujemy cukrem w ilości powiedzmy szklanka cukru na szklankę wody i gotujemy 40 min. Przekładamy do słoików. Używany do rzeczy rożnych. Wypieków, herbaty, deserów lub wyjadamy łyżeczką.
Fajne, ja jednak białe coś zawsze odkrawam:D
OdpowiedzUsuńbo gorzkie?
OdpowiedzUsuń