piątek, 2 września 2011

Łosoś inaczej

Poniższy przepis nie jest jak dla mnie modelowym przykładem zdrowego jedzenia ale jak wiadomo bywam w tych kwestiach radykalna i nie warto się tym przejmować. Jest to natomiast danie na tyle spektakularne a przy tym  łatwe i smaczne, że mimo zastrzeżeń co jakiś czas nie mogę mu się oprzeć.

Składniki:
szklanka soli morskiej
szklanka cukru trzcinowego
dzwonka łososia (ile komu pasuje)
pęczek koperku

To danie jest dla mnie absolutnie magiczne w swojej prostocie. Sól mieszamy z cukrem i koperkiem, połowę  sypiemy na dno naczynia, układamy łososia i drugą połową zasypujemy. Wstawiamy do lodówki na jakieś 10-12 godzin w trakcie których cukier i sol rozpuszczają się tworząc niesamowitą koperkową marynatę. To co dzieje się w tym czasie z łososiem to czysta magia. Wyjmujemy z lodówki i jemy. gdyby wszystko było takie proste...

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz