wtorek, 21 sierpnia 2012

Baba Ganoush czyli oberżyny

Baba ganoush lub mutabal. Z oberżyn lub bakłażanów, jak kto woli :))



składniki:
oberżyny lub bakłażany sztuk 1 lub 2
1 lub 2 ząbki czosnku
tahini lub mielone ziarna sezamu
sok z limonki lub połówki cytryny
sól jeśli ktoś używa
oliwa

Oberżyny smaruje oliwą i piekę około godziny w 200 stopniach. Brązowe, pomarszczone wyjmuję do ostudzenia. Miękki miąższ wybieram łyżką i miksuję z czosnkiem, cytryną i tahini. Dziś nie miałam tahini więc zastąpiłam je mielonym prażonym sezamem z oliwą. Dzisiejszy przepis sponsorował spójnik lub. Jako mistrz drugiego planu wystąpiła cykoria sałatowa Rosana.

6 komentarzy:

  1. Baba Ganoush to nie to samo co mutabal.

    OdpowiedzUsuń
  2. oooo myślałam, że to z grubsza to samo, czym się różnią?

    OdpowiedzUsuń
  3. W czym mielesz sezam w młynku?czy....?+ jak zwykle smakowicie brzmi ( jak na razie..)

    OdpowiedzUsuń
  4. jak bym miała młynek mieliłabym w młynku, ale nie mam więc pracowicie i żmudnie rozcieram w moździerzu :))

    OdpowiedzUsuń