środa, 23 listopada 2011

Ślepy śledź

Ślepy śledź to przewrotny przepis który trafił do mnie od babci Marianny Sawickiej.



1 średniej wielkości cebula
sok z połówki cytryny
świeżo utarty w moździerzu pieprz
2 duże łyżki kwaśnej śmietany 
szklanka wody
sól
pieczone ziemniaki 

Cebulę kroimy w cienkie piórka, solimy, dodajemy sok z połówki cytryny i świeżo utarty w moździerzu pieprz. Odstawiamy na 20 minut, żeby się zmacerowało. Dodajemy 2 duże łyżki kwaśnej śmietany i mieszając wlewamy ostudzoną, przegotowaną wodę. Smak powinien być słono-słodko-kwaśny. Podajemy z pieczonymi ziemniakami (np. w folii aluminiowej w piekarniku) lub gotowanymi w mundurkach. Smakuje jak śledź- stąd nazwa ;-)

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz