sobota, 14 maja 2011

Włosko i orzechowo

Z niektórymi lekturami jest jak ze związkami, nawet po tych nie bardzo udanych zostaje nam czasem garść ciekawych przepisów. Makaron z sosem orzechowym to przepis wyczytany w "Tysiącu dni w Wenecji" Marleny de Blasi.  W sam raz na nieco chłodniejsze wiosenno letnie dni.


Składniki:
1/2 kg orzechów włoskich lekko prażonych
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
szczypta startej gałki muszkatołowej
morska sól i świeżo tłuczony pieprz
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/4 szklanki tłustej śmietany
1/4 szklanki białego wina z póznego zbioru, na przykład vin santo albo moscato.

Jeśli mamy używamy robota kuchennego, ja nie mam. Wtedy wcześniej uprażone orzechy najlepiej potłuc do konsystencji grubej kaszy. Mnie niestety podkusiło i zmiksowałam mikserem w efekcie czego wyszedł zbyt miałki pył który z kolei zbyt mocno chłonie oliwę, śmietanę oraz wino, w rezultacie wychodzi raczej pasta niż sos.

Do orzechów dodajemy gałkę, cynamon i pieprz a następnie mieszankę oliwy, wina i śmietany. Mieszamy aż całość nabierze konsystencji kremu. Przepis na cztery porcje. Dla orzeźwienia można podawać z oliwkami lub pomidorami i bazylią.

Można też rozsmarować na grzankach i podawać z winem jako przekąskę.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz