sobota, 7 maja 2011

Tajin

Tajin - sprytne, gliniane, marokańskie naczynko do robienia różności, równie dobrze nadaje się do gotowania na ognisku co w domu. Do tajinu możemy właściwie wrzucić co nam się podoba od kalafiora po oliwki, od baraniny po moule.



Najpierw oliwa z oliwek, kiedy się podgrzeje układamy pokrojoną w grube słupki marchew, ziemniaki i w tym wypadku dzwonko łososia. Następnie cukinia, papryka, cebula, oliwki i czosnek i przyprawy. 
Tradycyjnym dodatkiem do tajinu są kiszone cytryny. Zakrywamy. Mamy godzinę żeby zając się sobą bo tajin robi się już od tej chwili sam.
Najlepiej smakuje jedzony rękami, pyszny sos i przywartą marchewkę obowiązkowo wyjadamy zdrapując łyżką lub kawałkiem chleba.
لذيذ

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz