wtorek, 19 kwietnia 2011

Dhal

Z dhalem trochę jak z zupą miso przepisów bez liku bo dhal to po prostu sos lub zupa z soczewicy. Może zawierać miętę, imbir, cebulę, pomidory i różne rodzaje przypraw ale nie musi. Przepis podany poniżej to najprostszy ze wszystkich mi znanych. Czas przygotowania zależy od koloru soczewicy, czerwona gotuje się najszybciej, zielona najdłużej ok 30 min.


250g zielonej soczewicy
1 łyżeczka kurkumy
1 łyżeczka chilli
jedno świeże chilli
kawałek imbiru
6 ząbków czosnku
1 łyżka gorczycy
1 łyżka ghee

Soczewicę płuczemy i namaczamy jakieś 15 min razem z połową zmielonego czosnku. Drugą połowę czosnku miksujemy ze świeżym chilli. Zaczynamy gotować soczewicę, w tym samym czasie na ghee ( ewentualnie może być oliwa) podsmażamy gorczycę, kiedy zacznie strzelać dodajemy kurkumę,chilli, posiekany imbir oraz  czosnek zmiksowany z chilli. Tak powstaje masala. Przypalona masala to rzecz paskudna, lepiej więc uważać.





Masalę dodajemy do soczewicy i gotujemy jeszcze kilka minut, na koniec wszystko możemy zmiksować. Podajemy z ryżem , czapati albo czymkolwiek innym.
Smacznego.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz