środa, 20 kwietnia 2011

Clafoutis

Za oknem lato i z tej okazji trochę kulinarno letnich wspomnień.




To owocowe cudo pośrodku to clafoutis czyli kolejne danie o parametrach +/- 30 min,10 pln, zmiksuj i upiecz:)). Clafoutis to nic innego jak bardziej egzaltowana forma naleśnika. Ciasto naleśnikowe ( 1 szklanka słodkiej śmietanki lub mleka,
2-3 jaja, 100 g mąki (2/3 szklanki), 50 g cukru, łyżeczka oleju, szczypta soli, cukier waniliowy i olejek waniliowy albo laska wanilii) wylewamy na tartownice wysmarowaną masłem, wrzucamy dowolne owoce( wiśnie, truskawki, jagody, śliwki, jabłka) i pieczemy ok 45min. Clafoutis spektakularnie wyrasta a potem opada
ale i tak jest prosty i pyszny. Jesli ktoś woli wersję nie słodką to owoce może zstąpić pomidorkami koktajlowymi, szpinakiem albo cukinią a wanilię w cieście bazylią.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz