niedziela, 12 czerwca 2011

Lody owsiane

Dzisiaj przepis nieco bardziej skomplikowany i pracochłonny, owoc namiętność
do lodów i niechęci do nabiału.



pół opakowania płatków owsianych
dwa żółtka
pół szklanki cukru jeśli ktoś chce
orzechy laskowe, włoskie, arachidowe
pół opakowania suszonych fig
paczka rodzynek
cynamon, wanilia w lasce

Płatki owsiane moczymy na noc, gotujemy, miksujemy a następnie odsączamy przez gazę. W ten sposób uzyskujemy mleko owsiane w którym gotujemy pokrojone figi, rodzynki i wanilię ( to właściwie powinno wystarczająco osłodzić lody). Do wersji bardziej słodkiej  gotujemy cukier z kilkoma łyżkami wody. Syrop ucieramy
z żółtkami lejąc gorący cienką strużką.


Łączymy gorące mleko z utartymi żółtkami i uprażonymi orzechami ( wcześniej orzechy możemy trochę pokruszyć w moździerzu ). Usuwamy wanilię
i dodajemy cynamonu do smaku. Wstawiamy do zamrażarki na co najmniej
4 godziny, w celu osiągnięcia lepszej konsystencji możemy od czasu do czasu zamieszać.
Smacznego:)))


2 komentarze:

  1. no...może być jeszcze mleko migdałowe albo kokosowe albo owsiano kokosowe albo migdałowo kokosowe...:))

    OdpowiedzUsuń